BSCIC Extension Officer Exam Questions Solution 2019

BSCIC Extension Officer Exam Questions Solution 2019

BSCIC Extension Officer Exam Questions Solution 2019, BSCIC today takes an MCQ exam for the post of Extension Officer. So every Examinee can see their exam question solution below. Stay with us to get the full solution here.,BSCIC 80 marks MCQ job Exam question full solution.

 

Join our Facebook Group Get job update & discuss about Job related Topics.

Like Our Page&Facebook Group

PSC, JSC, SSC, HSC, National University and all job exam results we publish on our website resultpediabd.com. All Job circular and exam result every visitor can get here easily and faster than any other site. Our result Pedia bd team always gives here a great service for you so don’t miss our service.

 

Bangladeshi every job applicant cannot find out their job exam information so we give them an extra possibility for it. Warmly wishing welcome every visitor on our site and try to solve every problem of Bangladeshi regular job applicants. We always try to give here a clear image so it gives you a great reading quality. Result Pedia bd in one of the most popular sites of Bangladesh for job circular and exam results.

 

BSCIC Extension Officer Exam Questions Solution 2019

Post name: Extension Officer

Exam date: 6-12-2019

Exam Type: MCQ

Exam Marks: 80

 

ইংরেজী অংশ সমাধানঃ Set-A 

Fill in the gaps:
1. We must endeavor to……the miseries of the poor.
a. mitigate b. discourage c. elaborate d. augment e. disarm
Ans: a. mitigate
2. The diagram I am referring —–is given —–page three.
a. to, on b. to, at c. at,on d. at,in e. to,in
Ans: b. to, at
3. She had hardly seen her mother—–she stopped crying.
a. then b. than c. when d. so e. while
Ans: c. when
4. I am ignorant—–my future.
a. to b. of c. for d. at e. on
Ans: b. of
5. The two friends differ—–opinion from each other.
a. at b. by c. of d. from e . in
Ans: d. from
6. Arif was quite familiar—–his neighbors.
a. with b. of c. to d. at e. for
Ans: c. to 
7. The right to livelihood is an——aspect of the right to life.
a. integral b. unimportant c. utmost d. ideal e. original
Ans: a. integral 
8. Please do not intrude—–my privacy.
a. to b. in c. into d. upon e. by
Ans: c. into
9. The angry mother slapped the rude child right—–his face.
a. on b. over c. upon d. across e. in
Ans: a. on
Select the appropriate meaning of the word.
10. anecdote
a. story b. emphasis c. affiliate d. tribute e. medicine
Ans: a. story
11. Exonerate
a. believe b. credence c. ardent d. acquit e. emblem
Ans: d. acquit
12. Perturb
a. porous b. anticipate c. deviant d. worry e. improve
Ans: d. worry
13. obstinate
a. Aloof b. erratic c. Effusive d. massive e. stubborn
Ans: e. stubborn
14. precarious
a. safe b. insecure c. precious d. complex e. none
Ans: b. insecure
15. incredulous
a. dishonest b. honest c. reliable d. unreliable
e. incongruent
Ans: d. unreliable
16. Castigate
a. punish b. abnormal c. banish d. celebrate e. none
Ans: a. punish
Identify the wrong word from below (Pin point error)
17. Her novel (is)/A a bengali classic (about)/B a young mother (who)/C she (called)/D Morjina.No error./E
Ans: C (who)
18. Everyone is excited about graduation (because)/A (all)/B (had worked)C so hard for (it)Dno error/E
Ans: B (had worked)
19. (Put)/A the ingredients (altogether)/B in a boat (when)/C you (make)/D the cake.no error./E
Ans: (altogether)/B
20. Neither setu nor Rima (thinks)/A (she)/B (is ready)/C (to write)/D the final draft. no error./E
Ans: no error./E

বাংলা অংশ সমাধানঃ  Set-A 

শব্দের অর্থ নির্ণয় করুন..

২১. বিভাবরী- উত্তরঃ রাত্রি 

২২. পাতক- উত্তরঃ পাপ 

২৩. দেউড়ি- উত্তরঃ কোনটিও নয় (সঠিক দেউড়ি শব্দের অর্থ প্রধান দরজা বা তোরণ)

২৪. ভার্যা- উত্তরঃ স্ত্রী

২৫. অর্ক- উত্তরঃ সূর্য

২৬. পেলব- উত্তরঃ কোমল

২৭. লহরী- উত্তরঃ ঢেউ

২৮. অর্বাচীন- উত্তরঃ নতুন

২৯. প্রত্যুৎপন্নমতি- উত্তরঃ উপস্তিত বুদ্ধি আছে যার 

৩০. ’খোদার খাসি’ বাগধারার অর্থ কী? উত্তরঃ ভাবনাচিন্তাহীন

৩১.  ’মিছরির ছুরি’  বাগধারার অর্থ কি? উত্তরঃ মুখে মধু অন্তরে বিষ (কপটাচারী)

৩২. ’বাঘের মাসি’  বাগধারার অর্থ কী? উত্তরঃ আরাম প্রিয় ব্যক্তি

৩৩. ’ধর্মের ষাঁড়’ বাগধারার অর্থ কি ? উত্তরঃ  কোনটিও নয় (সঠিক উত্তরঃ যথেচ্ছাচারী)

৩৪. ক্রীতদাসের হাসি উপন্যাসের রচয়িতা কে? উত্তরঃ  শওকত ওসমান

শুদ্ধ বানান নির্ণয় করুন..

৩৫. উত্তরঃ ধ্যানধারণা

৩৬. উত্তরঃ বিকিরণ

৩৭. উত্তরঃ ভ্রাতুষ্পুত্র 

৩৮. উত্তরঃ অনুকূল

৩৯. উত্তরঃ ভণিতা

৪০. উত্তরঃ  পীড়াপীড়ি ( অপশ্নে পিড়াপিড়া থাকলেও সঠিক হতো)

সাধারণ জ্ঞান অংশ সমাধানঃ Set-B

১. Recently onion has been exported from? Ans: Egypt
২. The next ICC cricket world cup will be held?  উত্তরঃ 2023 
৩. In which country statue of Unity is located? উত্তরঃ India
৪. Which organization with Bangladesh will celebrate Mujib Year? উত্তরঃ  UNESCO
৫. Which of the following is an expression of image file? উত্তরঃ gif
৬. Cristiano Ronaldo has recently has moved in which club? উত্তরঃ Juventus
৭. The number of dream liner has added in Biman Bangladesh? উত্তরঃ 4
৮. Who is the present Ministry of Industry in Bangladesh? উত্তরঃ Tipu Munshi
৯. What is the percentage internet penetration rate (approx) in Bangladesh? উত্তরঃ 60 ( Exactly 57.2)
১০. DSS stand for- উত্তরঃ Decision support system
১১. Evo Morales who was recently resigned is the president of? উত্তরঃ Bolivia
১২. Which country interaction of US president Trump impeachment? উত্তরঃ Ukraine
১৩. What is Linux? উত্তরঃ Operating System
১৪. One megabytes is equal to? উত্তরঃ 1,024 kilobytes
১৫. What is the meaning of OMR? উত্তরঃ Optical Mark Reader
১৬. MICR, C stand for- উত্তরঃ  Character
১৭. So far how many spans are visible therein padma bridge? উত্তরঃ 17
১৮. In which year the holey artisan attack was occurred in? উত্তরঃ 2016 (1 July 2016 at 21:20 local time)
১৯. Zahur Ahmad Chowdhury Stadium is located in? উত্তরঃ Chattogram
২০. How many economic zones will be by 2030? উত্তরঃ 100

গণিত অংশ সমাধানঃ Set-B

৬১. উত্তরঃ 16 Years 

৬২. উত্তরঃ  56

৬৩. উত্তরঃ 375

৬৪. উত্তরঃ None

৬৫. উত্তরঃ 45

৬৬. উত্তরঃ ab < a2

৬৭. উত্তরঃ  32

৬৮. উত্তরঃ 48

৬৯. উত্তরঃ 10

৭০. উত্তরঃ 40

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *